Quantcast
Channel: Κάμερον – EurActiv.gr
Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο «πονοκέφαλος» για τον Κάμερον

$
0
0

Ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φτάσει στους 4,99 εκατομμύρια, με ένα αυξανόμενο ποσοστό των μεταναστών να προέρχεται από χώρες της ΕΕ.

Νέα στοιχεία από την βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν μια αύξηση των εργαζομένων με καταγωγή από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, συνολικού ύψους 188.764 τον Απρίλιο-Ιούνιο 2015.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ενάντια στην εισροή εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία πριν αρθούν οι περιορισμοί εργασίας για τους υπηκόους των χωρών αυτών στην αρχή του 2014.

Από τότε, οι ευρωσκεπτικιστές του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για να σταματήσει η αύξηση της μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, η απότομη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων από χώρες της ΕΕ δεν οφείλεται μόνο στη μετανάστευση από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία: υπάρχουν 2.030.000 άνθρωποι που εργάζονται στη Βρετανία και γεννήθηκαν στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ.

Η μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ τους -972.877- προέρχεται από την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Η μετανάστευση παραμένει ένα καυτό ζήτημα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για δημοψήφισμα για την συμμετοχή του ή όχι στην ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2017.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κριτική για την αύξηση της μετανάστευσης από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Κάμερον έχει πει ότι θα αλλάξει τους νόμους για να αποτρέψει τους πολίτες από τις χώρες της ΕΕ να διεκδικήσουν τυχόν κοινωνικές παροχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντός τεσσάρων ετών από την άφιξή τους.

Αλλά τα σχέδια του Κάμερον μπορεί να αποτύχουν: Το BBC ανέφερε στις 11 Αυγούστου ότι δικηγόροι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι τα σχέδια για περιορισμό των κοινωνικών οφελών ίσως παραβιάσουν τους νόμους της ΕΕ κατά των διακρίσεων.

Για να επιλύσει αυτό το νομικό περιορισμό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύσσει τώρα ένα σχέδιο που θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τους Βρετανούς πολίτες από το να διεκδικούν τα κοινωνικά οφέλη μεταξύ των ηλικιών 18 και 22, σύμφωνα με το BBC.

Υπήρξε μικρή αλλαγή στον αριθμό των ατόμων που γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ, και οι οποίοι εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, φθάνοντας τους 2.960.000 τον Απρίλιο-Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 15%, περίπου συνολικά 257.000 κατά το περσινό έτος.

Μιλώντας στην Daily Mail, ο Κάρλος Βάργκας-Σίλβα του Παρατηρητηρίου για τη Μετανάστευση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ο λόγος που οι μετανάστες μεταβαίνουν στη Βρετανία είναι επειδή μπορούν να βρουν εύκολα θέσεις εργασίας.

«Όσο η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες και η βρετανική οικονομία είναι ισχυρή, θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερους να έρχονται».

Τα στοιχεία θα ρίξουν «λάδι στη φωτιά» του UKIP, τονίζει ο Guardian. Δείχνουν ότι η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας έχει πλήξει περισσότερο τους εργαζόμενους που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός αυτών των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 170.000. Αντίθετα, η απασχόληση των ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά εντός της ΕΕ αυξήθηκε κατά 85.000, και άλλοι αλλοδαποί εργαζόμενοι κατά 30.000, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

*φωτογραφία  [Wikipedia]


Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Latest Images

Trending Articles



Latest Images